Nu exista diferente intre mediul corporate si non-guvernamental atunci cand vine vorba despre motivarea angajatilor pentru a se implica in campanii de CSR. Aceasta este concluzia evenimentului Social Link “CSR Employee engagement – tactici, implementare si rezultate”.
Social Link reprezinta o serie de evenimente reunite intr-un proiect de responsabilitate sociala coordonat de Social Responsibility Magazine.
Topul tehnicilor de motivare este:
- Deschiderea organizatiei fata de valorile personale ale angajatului si integrarea acestora in campaniile in care urmeaza sa fie implicati;
- Crearea unui climat organizational care sa ofere angajatilor sentimentul de siguranta;
- Crearea campaniilor de CSR care sa acopere interesele cat mai multor angajati;
- Implementarea de campanii cu acoperire nationala care sa aiba efect asupra unui numar cat mai mare de oameni;
- Implicarea directa a angajatilor in aceste campanii, nu numai prin intermediul donatiilor salariale.
In campaniile de responsabilitate sociala corporativa (CSR) cei mai multi dintre angajati reactioneaza daca sunt implicati emotional si au sentimentul ca ceea ce fac ei este util oamenilor din jur. Cosmina Frincu, Sponsorship & Social Affairs Manager al BRD Groupe Société Générale si Stefan Darabus, director regional pentru Europa Centrala si de Sud al Hope and Homes for Children au vorbit despre cum pot fi incurajati angajatii sa doneze in cadrul unui program de CSR, dar si despre elementele esentiale de care au nevoie salariatii pentru a lucra eficient, intr-o echipa unita.
Scopul principal al dezbaterii in care au fost implicati cei doi a fost acela de a determina daca exista diferente intre motivarea angajatilor din mediul non-guvernamental si a celor din mediul corporate.
Reprezentant al mediului non-guvernamental, Stefan Darabus a subliniat ca angajatii din mediul non-guvernamental au nevoie sa se simta incurajati, sa fie implicati emotional si sa aiba sentimentul ca le sunt utili celor din jur. De asemenea motivatia este generata si de crearea unui mediul familial in cadrul organizatiei unde angajatul sa se poata simti in siguranta.
In top cinci tehnici de motivare enumerate de Stefan Darabus se numara: setul de valori comune intre angajat si organizatie, respectul acordat fiecarui membru al organizatiei, deschiderea catre propunerile din partea angajatilor, recunoasterea meritelor acestora si sustinerea in momentele de cumpana din companie cand angajatul trebuie incurajat si asigurat ca munca lui este importanta pentru atingerea scopului final al companiei.
“Nimic nu ne poate face fericiti asa cum ne poate face emotia si sentimentul ca le suntem utili oamenilor din jur. Cu totii avem nevoie sa fim iubiti, apreciati, recunoscuti, incurajati. La locul de munca angajatii au nevoie sa simta ca pot avea incredere, sa se simta in siguranta. Asa isi pot asuma riscul de a face lucruri noi, iar de aici vine inovatia”, a spus Stefan Darabus, director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children.
Cosmina Frincu a explicat ca, in mediul corporate, pentru a incuraja angajatii sa actioneze intr-o campanie de CSR, e nevoie sa gasesti subiecte de interes pentru un numar cat mai mare de persoane, dar si activitati sau pasiuni care ii unesc pe oameni in comunitati, cum ar fi sportul, teatrul sau muzica. De exemplu, BRD a fost alaturi de HHC Romania la Maratonul International din octombrie 2014 si la editia din mai a Semimaratonului Bucuresti, unde a avut cea mai mare echipa de alergatori a unei companii. Pentru fiecare dintre ei, alti 5 angajati ai bancii s-au inscris in programul de donatii lunare, sumele stranse fiind apoi dublate de catre banca si donate in beneficiul copiilor sprijiniti de Hope and Homes for Children Romania.
“La BRD avem 1500 de angajati implicati in programul de donatii salariale. Ne-am gandit sa alegem programe care se reprezinta o investitie in viitorul beneficiarilor, programe axate pe educatie. Am cautat un ONG cu acoperire nationala care sa propuna o schimbare de paradigma si am vazut in Hope and Homes for Children Romania o organizatie care vrea sa schimbe un sistem, asa ca am ales sa lucram cu ei si sa contribuim si noi la aceasta schimbare”, a spus Cosmina Frincu.
Ca urmare a sprijinului si a contributiei din partea salariatilor BRD, pana in prezent 230 de copii au intrat in programul de preventie a separarii copilului de familie si a abandonului scolar, 302 copii au participat la activitati educative non-formale, 70 de tineri au parasit sistemul de protectie a copilului si au inceput o viata independenta si 38 de profesionisi din sistemul de protectie a copilului au fost instruiti. (A.D.).